Text: Jonathan Korsar

Klimatkrisen fördjupas för varje månad som går, samtidigt har vi hamnat i en internationell situation där krig, nationalism och militarism alltmer sätter dagordningen. Hur kan vi i denna situation ta tag i utmaningarna lokalt där vi bor? Hur kan en demokratisk omställning av samhället relateras till ett socialekologiskt perspektiv på natur och samhälle?

Vi återpublicerar här en föreläsning som vi arrangerade 2016 på Ekocentrum i Göteborg som trots att åren gått fortfarande i högsta grad är aktuell. Inbjuden som talare var då en av pionjärerna för den ekologiska rörelsen, Dan Chodorkoff från Institute for Social Ecology.

Dan Chodorkoff talar här om hur socialekologi som filosofi ger oss en praktisk ingång i miljöfrågorna. Föreläsningen handlar med andra ord om samspelet mellan teori och praktik, samt kopplingen mellan det långa tidsperspektivet på den situation vi befinner oss i och de pressande frågor som vi måste tackla som samhälle här och nu.

Föreläsningen är på engelska. Aktivera textning (på engelska) genom att trycka på kugghjulet i nedre högra hörnet av fönstret och välj Undertexter/textning. Välj Engelska (autogenererad).

Läs mer och aktivera dig!

En rad förändringar för att stärka lokalsamhällen och deltagande demokrati är möjliga. Ett försök att sammanställa 137 möjliga praktiska förändringar som är möjliga att genomföra finns här.

Är du nyfiken på att ta del av mer utav Dan Chodorkoffs arbete så kan du beställa hans bok The Anthropology of Utopia från New Compass Press.

En annan relativt ny bok på svenska som tar upp erfarenheter av lokalt politiskt arbete inspirerat av socialekologiska perspektiv är boken Orädda städer – en guide till den globala municipalistiska rörelsen (2022). Läs mer om denna bok och aktiviteter kring denna här.

Vill du träffa andra som jobbar med liknande perspektiv i sociala rörelser och lokal politik i Sverige idag? Kom på Demokratisering & rörelse 2022 – Sommarträff för orädda städer och bygder 11-14 augusti på Färnebo folkhögskola.

Bilden ovan: ”Gasklockorna i värtan”, av Sven X:et Erixson 1932.