Demokratisk Omställning är en organisation för människor som vill se en radikal omställning av samhället genom demokratisering underifrån. Vi vill utveckla ny folklig politik där deltagande demokrati, decentralisering, solidarisk välfärd och ekologisk omställning utgör hörnstenarna. Dagens sociala och ekologiska utmaningar är som vi ser det i grund och botten kommunala. Det är främst genom lokal och regional politik som vi kan bygga ett samhälle och en ekonomi som både är inkluderande och inriktad på resurshushållning och global solidaritet.

Nedan följer vår plattform som kortfattat beskriver hur vi ser på utmaningarna i dagens samhälle.

Ett ekologiskt samhälle

Skenande global uppvärmning, massutrotning av arter och förstörelse av livsmiljöer – den ekologiska krisen blottlägger vårt beroende av naturen och undergräver samhällets stabilitet och människors välfärd. Vår växande ekologiska sårbarhet, också för extrema väderhändelser och pandemier, har även den sin djupaste orsak i utarmningen av naturen.

Vår syn på och relation till naturen behöver förändras i grunden. Människan, liksom våra samhällen, är obestridligen en del av naturen. Vi är dessutom helt beroende av den omgivande naturen och för att bygga ett ekologiskt samhälle måste vi återupprätta såväl förståelsen, som respekten för denna tillhörighet och relation.

Att ställa om till ett ekologiskt bärkraftigt samhälle är en allt mer angelägen uppgift, men det låter sig inte göras med mindre än att makten och resurserna i samhället omfördelas så att de kommer alla till del. Vi utgår från en socialekologisk (1) analys som visar på att sociala och ekologiska kriser hänger samman. Samhällets hierarkiska strukturer i allmänhet och kapitalismen i synnerhet, tvingar fram en rovdrift av naturresurserna och urholkar ekosystemen. 

Den kapitalistiskt drivna utvecklingen har omvandlat marknadsekonomin från att en gång ha utgjort en begränsad del av samhället till att idag vara ett globalt omfattande system som tränger in i allt fler av våra mellanmänskliga relationer och som leder samhället på kollisionskurs med resten av biosfären. ”Tillväxt eller undergång” är det här systemets inneboende logik. Under de senaste årtiondenas nyliberala epok har detta obalanserade och gränslösa system expanderat bortom planetens bärkraft samtidigt som det totalt misslyckats med att hushålla med och fördela världens resurser på ett rättvist sätt. 

Att bryta denna logik och skapa ett ekologiskt samhälle är nu en tvingande nödvändighet. Politik för en solidarisk omställning och en demokratisk ekonomi behöver införas på globalt och nationellt plan, men det ekologiska samhällsbygget är ändå i första hand ett lokalt projekt.

Deltagande demokrati

I dagens samhälle har ett fåtal yrkespolitiker, byråkrater och kapitalägare en enorm makt, medan det stora flertalet av oss har hänvisats till en roll som passiva åskådare. Politik har förvandlats till mediakonkurrens mellan toppstyrda parlamentariska partier, samtidigt som vanliga människor har reducerats till ”väljare”, ”skattebetalare” och ”konsumenter”. Det är inte konstigt att många känner vanmakt inför samhällsutvecklingen.

För att ändra på detta, och vända vanmakt till motmakt, måste vi omvärdera vad politik och medborgarskap handlar om. Vi anser att människor ska ha rätt att delta mer än var fjärde år i den demokratiska styrningen av samhället. Kommunala budgetar bör utformas genom brett folkligt deltagande. Stadsdelar i städerna, och orter på landsbygden bör utrustas med medborgarstämmor (2); permanenta institutioner för deltagande samhällsplanering och gemensamt beslutsfattande. 

I ett verkligt demokratiskt samhälle styr allmänheten utvecklingen genom direkt deltagande i allt som berör deras samhällen och levnadsvillkor. Kommunala folkförsamlingar (3), öppna för alla, blir då samhällets grundläggande politiska byggstenar. 

Decentralisering

Det är i de kommuner och lokalsamhällen där vi bor och arbetar till vardags, som den stora omställningen behöver äga rum. Det är här nya system för mat- och energiförsörjning med mera behöver utvecklas. Det är till kommunal och regional nivå som mer av produktionen vi är beroende av bör lokaliseras. Det är också lokalt, på samhällets första nivå (4), som makten måste placeras för att möjliggöra för människor att vara delaktiga i omställningen.

I ett modernt samhälle måste dock många beslut och uppgifter samordnas över större områden. I nationalstater sker detta genom att makten strömmar uppifrån och ner genom statsapparaten. Men staten är till sin natur och konstruktion ett organ som koncentrerar makten till en ytterst liten del av befolkningen. I ett decentraliserat samhälle kan konfederalism (5) utgöra ett livskraftigt alternativ till detta centraliserade och ojämlika system. 

Konfederationer är nätverk av lokalsamhällen där makten stannar kvar hos folket i dess helhet. I en konfederation utformas politiken på lokal nivå medan administration och samordning sköts av valda, mandatbundna och återkallbara delegater i rådsförsamlingar. Det finns flera kommunala samarbetsorganisationer både nationellt och internationellt som har en konfederal struktur. Sådana organisationer bör utvecklas och på sikt ta över de regionala, nationella och internationella samhällsfunktioner som idag förvaltas av staten och mellanstatliga organisationer.

Jämlikhet

Vi arbetar för en politik som kan omfatta alla. Vi är feminister, antirasister och antifascister och stödjer sociala rörelser som kämpar för jämlikhet och frihet för alla. Vi förpliktar oss att försvara de rättigheter som tidigare generationer vunnit genom hård kamp, liksom att kämpa för de sociala friheter som utgör grunden för ett solidariskt och jämlikt samhälle. Vi framhåller idealet om en förenad mänsklighet och menar att alla former av nationalism skapar onaturliga gränser mellan människor och ställer förtryckta samhällsgrupper mot varandra. 

Genom intersektionell analys (6) synliggörs hur olika former av förtryck hänger samman, och behovet av en genomgripande samhällsförändring blir tydligt. Ekonomiska klyftor, uppdelningen av befolkningen i klasser, motsättningen mellan stad och landsbygd samt sociala hierarkier baserade på kön, etnisk tillhörighet, sexuell läggning, funktionsförmåga med mera, skapar ojämlikhet och rivalitet mellan människor och undergräver vår förmåga till samarbete, empati och kreativitet. Endast när vi överskrider dessa ojämlikheter kan vi bygga ett genuint demokratiskt samhälle. 

En solidarisk ekonomi

Dagens kapitalistiska ekonomi lever i symbios med en alltför begränsad politisk demokrati. Arbetslivet och de val som rör produktion och ekonomisk utveckling i samhället dikteras av ett system som saknar moralisk kompass och demokratisk styrning. Det är detta system som delar in människor i klasser, skapar ekonomisk ojämlikhet, utarmar våra gemensamma tillgångar och förstör planeten.

För att klara de enorma ekologiska och sociala utmaningarna behöver vi en ekonomisk rekonstruktion (7) genom vilken en ny demokratisk ekonomi byggs upp. Vi behöver en samhällsekonomi primärt inriktad på samarbete snarare än konkurrens, på solidaritet och fördelning istället för utslagning och ojämlikhet, på resurshushållning istället för slöseri.

På kommunalt och lokalt plan ser vi att det finns möjlighet att gå i bräschen för en sådan ekonomisk inriktning där kommuner och företag förmås arbeta tillsammans för olika sociala och ekologiska mål. Våra kommuner måste anta handlingsprogram och föra en praktisk politik för att bygga lokalt gemensamt välstånd (8) genom att utnyttja befintliga resurser på ett mer progressivt och fördelaktigt sätt för lokalsamhället. Genom demokratiskt orienterade upphandlingar, stöd- och investeringsprogram kan en kommunal politik styra utvecklingen mot en ny ekonomi med kooperativt företagande och socialt och ekologiskt hänsynstagande.

För att minska samhällets sårbarhet behöver vi öka den regionala självförsörjningen. Grundläggande delar av produktionen, bland annat livsmedels- och energiförsörjningen, måste inriktas på lokala och kommunala behov. Samtidigt krävs ett slut på det koloniala förhållandet mellan det globala nord och det globala syd. Liksom en kraftigt förstärkt internationell samverkan kring utbyggnaden av ett globalt välfärdssamhälle. Kommuner, demokratiska företag och medborgare har inte enbart en möjlighet, utan också en skyldighet att göra skillnad i ett globalt sammanhang. 

Vägen framåt

De som styrt utvecklingen in i dagens krissituation är knappast lämpade att leda oss nu. Vi måste agera utan ombud, forma lokala planer för skapandet av ett ekologiskt och jämlikt samhälle, och gemensamt genom olika former av solidarisk samverkan göra verklighet av visionerna. 

Vi inspireras av och ser oss som en del av de municipalistiska och kommunalistiska (9) rörelser som runt om i världen arbetar för att utveckla en ny och deltagande politisk praktik. Lokalsamhället är den givna utgångspunkten för en sådan politisk omorientering.

För att gå i denna riktning behövs ett stärkt samarbete mellan olika sociala rörelser samt nya politiska initiativ där medborgare samlas kring lokala valplattformar. Genom en djupgående demokratisering underifrån kan vi bana väg för en bättre framtid – en deltagande demokrati, solidarisk ekonomi och en socialekologisk omställning!

Nyckelbegrepp med länkar till förklaringar av begreppens innebörd:


  1. Socialekologi
    https://demokratiskomstallning.se/vad-ar-socialekologi/
    https://www.youtube.com/watch?v=8D3ic7jnvnU
  2. Medborgarstämmor
    https://dialogguiden.se/article/show/428
  3. Folkförsamlingar
    https://en.wikipedia.org/wiki/Popular_assembly
  4. Den första samhällsnivån
    https://www.helasverige.se/kunskap-och-media/den-forsta-samhallsnivan/
  5. Konfederalism
    https://www.youtube.com/watch?v=JLry60uUQOI
  6. Intersektionell analys
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Intersektionalitet
  7. Ekonomisk rekonstruktion
    https://en.wikipedia.org/wiki/Economic_reconstruction
  8. Lokalt gemensamt välstånd
    https://lokalekonomi.helasverige.se/wp-content/uploads/LokaltGemensamtVälstånd_webb.pdf
    https://nonprofitquarterly.org/building-a-democratic-economy-sketch-of-a-pluralist-commonwealth/
  9. Municipalism och kommunalism
    https://minim-municipalism.org/what-is-municipalism
    https://www.youtube.com/watch?v=XJSXCtN0vQg
    https://trise.org/2017/07/11/reason-creativity-and-freedom-the-communalist-model/