På årets Omställningskonferens i Uppsala 11-13 oktober lanserades ett förslag på en ny livsmedelsstrategi för Sverige.

Strategin som är beställd av Omställningsnätverket och framtagen av Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren, presenterar en väg framåt för ett hållbart livsmedelssystem. Med stöd från en rad folkrörelser inom matproduktion lyfter strategin fram konkreta åtgärder för att främja ett livskraftigt jordbruk och en hållbar matförsörjning i Sverige under de förhållanden som kan antas gälla fram till 2040.

Strategin visar på hur en omställning av livsmedelssystemet kan vara en demokratisk omställning som leder till mer jobb, mer förädling och lokala livsmedelskedjor runtom i landet.

Strategin syftar till att vara ett alternativ till den Livsmedelsstrategi 2.0 som regeringen arbetar med.

– Det behövs ett grundligt omtag i matpolitiken, från ensidig betoning av internationell konkurrenskraft och billig mat till ett livskraftigt jordbruk och god och hälsosam mat, säger Gunnar Rundgren, i ett pressmeddelande.

Här presenterar Gunnar Rundgren strategin på Omställningskonferensen:

Strategin stöds av flera organisationer som är engagerade i hållbar matproduktion: Koloniträdgårdsförbundet, Förbundet organisk-biologisk odling (FOBO), Fritidsodlarnas riksförbund (FOR), Permakultur Sverige, Agroforestry Sverige, Torfolk & Vänner, Värmland Visar Världen Vägen, Andelsjordbruk Sverige, BERAS International, Holma folkhögskola, NOrdbruk och Småbrukarna. Dessa organisationer, som representerar en bred folkrörelse inom matproduktion, samlas kring visionen om en framtid där matproduktionen är lokalt förankrad, resilient och regenerativ.

Ladda ned och läs strategin här!

Källa: Pressmeddelande på Fritidsodlings riksorganisation, publicerat 2024-10-11

Foto: Bilden överst visar två personer som arbetar i ett växthus. Källa: US Department of agriculture, Flickr, använd enligt licensen CC BY-ND 2.0