Liten kort rapport från våren, med några tips!

I mars avslutade vi höst-vinterns studiecirklar med ett seminarium i Stockholm ihop med Connecting the Dots. Det var ett mycket intressant seminarium med fokus på militarismen i Sverige samt Natofrågan, medias roll samt möjligheterna att bygga en rörelse för omställning, både bort från både militarism och miljöförstörande ekonomi.

Efter studiecirklarna avslutats åkte Malin Widehammar från vårt nätverk till Barcelona för att delta i en workshop arrangerad av NEON med fokus på möjligheterna att jobba med nya kommunikationstekniska plattformar för att stärka gräsrotsdemokratisk mobilisering av folkrörelser. Malin mötte flera aktiva från de rörelser som på många sätt omformat Barcelona de sista åren. Även vi andra i nätverket har haft blicken riktad mot Spanien och inte minst Barcelona en Comú som i våras bland annat presenterade en guide till hur vi kan ta tillbaka våra städer: “How to win back the city en comú”. Ta en titt! Kanske den kan inspirera dig och dina vänner att göra nåt liknande där ni bor?

Har ni inte så bra koll på det som hänt i Barcelona och flera andra spanska städer så ta en titt på den här bloggposten och titta gärna på följande klipp där Daphne Buellesbach talar med Gerardo Pisarello, vice borgmästare i Barcelona sedan förra året:

I mars innan Malin åkte var det förresten också en Procomuns-konferens i Barcelona 11-13 mars som vi fann mycket inspirerande! Tyvärr hade vi inte chans att delta, men vi har tagit del av flera utav de intressanta diskussionsunderlag och politiska förslag som presenterades där. Vi vill varmt rekommendera fler att titta på dessa! Ta en titt även på de här presentationerna!

Vi fick också upp ögonen för Habitat 3-processen som pågår internationellt, och som kommer kulminera i höst med en internationell konferens i Quito, Ecuador, för att anta en ”New Urban Agenda”. Vi har sett hur den här processen är i allra högsta grad relevant för en rad av de frågor vi jobbar med, samtidigt har vi ännu inte riktigt fått inblick i hur vi kan påverka processen från vår svenska horisont, men vi har en del idéer.

Här kan du ta del av några röster som ganska övertygande förklarar varför det är viktigt att förstå och påverka Habitat 3-processen, och följa upp den var helst vi befinner oss:

Givetvis fortsätter några av oss att arbeta med TRISE – Transnational Institute for Social Ecology som ska ha ett internt möte i slutet av sommaren.

Andra fortsätter att jobba med New Compass, som bland annat under våren börjat översätta och publicera det studiematerial som vi i Demokratisk Omställning tog fram under hösten-vintern till engelska. New Compass-gruppen jobbar också med att förbereda en ny Ecological Challenges-konferens i Oslo 15-18 februari 2017, som vi ser mycket framemot att delta på!

Vill du vara med i vårt arbete?

Demokratisk Omställning är ett litet, men levande nätverk. I vårt nätverk finns det både möjligheten att starta en lokalgrupp*, eller jobba med olika arrangemang, skrivande eller annan media. Ta kontakt med oss om du är intresserad av att jobba med oss! Eller om du bara vill att vi ska komma och göra ett inlägg, en presentation eller en workshop i nåt folkrörelsesammanhang! Vi hörs!

* Mer tips och råd för de som vill starta en lokalgrupp kommer komma upp här på webbsidan under sommaren. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *