Som en sista fallstudie i den här studiecirkeln om ”Demokratisk omställning i praktiken” vänder vi nu vår uppmärksamhet mot Spanien och de kommunala initiativ som ritade om den politiska kartan där i samband med kommunalvalen 2015. Vårt mål här är både att fördjupa oss i ett av dessa initiativ – Barcelona en Comú – samt lyfta på blicken och titta på hur dessa initiativ kan tolkas som en del av en större transnationell vändning i politiken.
Först zoomar vi in Spanien och utvecklingen i Barcelona.
På det stora hela har internationella medier tenderat att blanda ihop de lokala politiska initiativen i Spanien med Podemos, se till exempel hur BBC rapporterade om lokalvalet, och Reuters. Båda tenderar att se de lokala kommunala initiativen som inget mer än lokalavdelningar till Podemos.
I själva verket handlar det om oberoende lokala organisationer som samverkar genom regionala och nationella nätverk. Den politik de driver kallar de för ”municipalismo”, och det handlar i princip om samma kommunalism som vi tidigare i den här cirkeln fokuserat på. Den här kartan är ett försök att visa hur många dessa initiativ är och var de har vunnit betydande politisk makt efter valet 2015:
I följande två klipp presenterar initiativet i Barcelona sig själva inför valet 2015. Initiativet kallade sig själv först för Guanyem och ändrade därefter sitt namn till Barcelona en comú (ungefär ”Vårt gemensamma Barcelona”). OBS! Om du inte förstår spanska, så använd kugghjulet i nedre högra hörnet för att slå på engelsk text.
I valet vann de inte egen majoritet, men de har tillsatt Ada Colau – stadens nya borgmästare – och styr med stöd av av de gamla socialisterna.
Med hjälp av ”Storify” har de berättat sin egen historia på webben och vi ska ta en närmare titt på denna historia. Vi ska också titta på ett filmat samtal där en mindre grupp av deltagande i de nya kommunala initiativen reflekterar över sin rörelse. Slutligen ska vi läsa en artikel som försöker sätt in dessa lokalpolitiska spanska initiativ i ett transnationellt perspektiv.
Historien om Barcelona en Comú
Ta en titt på följande storify-sidor och läs kursivt eller mer noga beroende på tid och intresse. Sidorna består av twitterinlägg från olika tidperioder och ibland länkas det till artiklar eller videoklipp. Skumma twitterinläggen och välj själv hur mycket av det länkade materialet du tar del av, men försök skaffa dig någon sorts övergripande bild av vad Barcelona en Comú går ut på och vad de gjort eller försöker göra i Barcelona.
- Part 1: from Guanyem to confluència
- Part 2: from confluència to the city elections
- Part 3: election day!
- Part 4: from victory to government
- Part 5: first 100 days
- Part 6: September-December 2015
Ett samtal om den kommunala vändningen
Efter att du bekantat dig med storify-sidorna så titta på följande samtal om bakgrunden till den kommunala rörelsen och utmaningen att ta hand om våra städer. I dokumentären möter ni Gala Pin (Barcelona en comú), Francisco Jurado (Demo 4.0, OpEuribor), Marta Cruells (Barcelona en comú), Pablo Carmona (Ganemos Madrid) och Guillermo Zapata (Ahora Madrid).
(Om du kan spanska och vill ta del av fler intervjuer med aktiva i den kommunala rörelsen hittar du intervjuer här: http://municipalrecipes.cc/ )
Den kommunala vändningen som en transnationell rörelse?
De rörelser som framträtt i Spanien är inget isolerat fenomen, utan utgör en del av transnationell rörelse som sätter demokratisering av staden i fokus. Det hävdar i alla fall Bernando Gutiérrez i artikeln The Open Source City as the Transnational Democratic Future.
Läs artikeln på TNIs webbsida eller ladda ned den som pdf.
Artikeln ingår i TNIs nyss publicerade State of Power-rapport 2016.
Frågor att reflektera över och diskutera vecka 3 och framåt:
- Vad tänker du om vad Barcelona en Comú åstadkommit hittills?
- Vilka frågor får du utifrån materialet på Storify?
- Vilka frågor eller insikter fick du av det filmade samtalet?
- Vad tänker du kring perspektiven och idéerna som förs fram i artikeln ”The Open Source City as the Transnational Democratic Future”?
Extra för den som har tid och intresse: Den kommunala rörelsen i Spanien har sina rötter i Indignados-rörelsen. Detta var den folkrörelse som 2011-2012 växte fram i protest mot nedskärningspolitiken, korruptionen i traditionella partier och det politiska etablissemangets oförmåga att göra något meningsfullt för att hantera den ekonomiska krisen i Spanien. Här följer en dokumentär på franska med engelsk text som berättar om Indignados-rörelsens historia, samt en infografik som visar på den nya kommunalistiska rörelsens rötter.

2 reaktioner på “Kommunala folkrörelser i Spanien”