Den ekonomiska krisen 2008 satte igång en period av nedskärningar i Storbrittanien som nu pågått i mer än 10 år. Växande klyftor, fattigdom och sociala problem har självklart följt i nedskärningarnas spår. Men också politisk nytänkande och detta inte minst på det lokala planet.

I den brittiska dagstidningen Guardian skrev Aditya Chakrabortty:

”There is much talk about ”the Preston model” … But what’s most remarkable is how somewhere so beaten-up – with its streets a mix of empty shops and rough sleepers, and having the highest suicide rate in England – got itself off the floor. How a council that only a few years back hugged multinational Lendlease now espouses localism. How a place that has been on the wrong end of the past 40 years mustered the confidence to strike out on its own.”

Här nedan kan du ta del av en presentation om Prestonmodellen av Jonathan Korsar, folkhögskollärare och aktiv i Demokratisk Omställning. Perspektiv på liknande strävanden i Sverige presenteras också av Theresa Hägglund, upphandlingschef i Bodens kommun, samt Eva Ternegren som författat en rapport om möjligheterna att använda upphandling som ett redskap för att driva social utveckling.

Läs mer går att göra bland annat i rapporten ”How we built Community Wealth in Preston”.

2 reaktioner på “Så byggs gemensamt välstånd i Preston

Kommentarer är stängda.